Workshop Yin & Yoga Nidra

Na een Yin sessie waarin we diepliggend bindweefsel strekken is het heerlijk om daarna in complete en totale overgave ons lichaam en geest te ontspannen met Yoga Nidra ( Yoga “slaap”). Je hoeft alleen maar de stem van je docente te volgen, terwijl jij in het comfort van dekens en yogakussens je lichaam helemaal kan laten ontspannen. Na deze gecombineerde sessie van Yin en Yoga Nidra is er een gevoel van tevredenheid en rust.

Meer informatie volgt...


BOAT & Pilates Workshop

Bindweefselmassage Ontspannende Adem Techniek & een paar Pilates oefeningen. Tijdens de B.O.A.T. gebruiken we rollers en balletjes om oppervlakkig en diepliggende bindweefsel te masseren de adem-beweging is de rode draad hierbij.

We masseren het hele lichaam met de nadruk op de nek, schouders, boven- en onderrug. Alles raken we aan, sluisjes gaan weer open en de riviertjes in je lichaam gaan beter doorstromen. Tussendoor doen we een paar Pilates oefeningen en we sluiten af met een ontspanning. Door deze massage kalmeren de spanningen in het lichaam, de adembeweging en energie gaat beter stromen, het lichaam komt in balans en hierdoor kun je meer souplesse in de Pilates oefeningen gaan ervaren.
Op mijn massage Blog kun je nog meer info vinden over massage, adem en bindweefsel (fascia): http://pilatesstudio-bodyandmind.nl/massage-blog


De voetentraining van 18 november

De voetentraining van 18 november van Cocky Hoogeveen en Yonne Bontekoning van Voetentraining.nl was een succes. We hebben veel geleerd en zijn geïnspireerd door deze 2 professionals : mobiliteit, coördinatie, spierkracht & evenwicht.

Zelf heb ik de voetentraining van de Hallux Valgus van hun aangeschaft die bestaat uit 12 modules. Wil je ook je scheve grote teen trainen en er minder last van ondervinden? Laat het me dan weten in het nieuwe jaar zouden we dan samen of met een groepje module 1,4,7 en 12 gezamenlijke kunnen doen als stimulans en als meet moment.


Yin Yoga Slow Flow

Yin Yoga Slow Flow is een Hatha Yoga vorm waarin je 3 tot 5 minuten de tijd neemt om in een houding te blijven. Je laat jezelf in een houding wegsmelten zover als jouw lichaam dat toelaat. Met zo min mogelijk spierspanning en met behulp van je ademhaling ontstaat er in de dieper gelegen weefsels en gewrichten een ontspannend effect. Het is bedacht door Paulie Zink maar Paul Grilley en Sarah Powers hebben het verder doorontwikkeld.

Een lichaam met minder spanningsklachten en een betere houding.

Na een aantal lessen kun je meer rust en ontspanning ervaren dat doorwerkt in het dagelijks leven. Je energie en flexibiliteit (vooral in de wervelkolom, heupen en bekken) neemt toe, je hydrateert je lichaam en je vitale organen, spannigsklachten verminderen en energetische blokkades worden opgeheven.
 


Side kick kneeling

Een oefening om je stabiele kern te versterken, je balans te trainen en je onderrug en benen sterk te maken. Je focust ook op het stabiliseren van je schouders en je werkt met je beenspieren, schuine buikspieren, diepe rugspieren en bilspieren en als je je knie buigt terwijl je been hoog blijft parallel aan de mat dan doet de bekkenstabilisator – de psoas - ook mee.

1. Lijn je lichaam goed uit terwijl je tegen de zijkant van de stability bal actief aan leunt, lift je been omhoog (zoals op de afbeelding)
2. Je been is uitgestrekt en evenwijdig met je romp. Je voet is gepoint vanuit je hielbeen en vormt een rechte lijn met je knie.
3. Laat je been zakken en tik met je grote teen net de grond aan en lift je been weer op.
4. Adem in flex je voet en kick je been naar voren. Adem uit point je voet en kick je been 15 graden naar achter. Hou je romp stil en je schouder gestabiliseerd alsof je tussen 2 muurtjes in ligt.
5. Na 4 herhalingen kan je been al zwaar gaan aanvoelen denk dan aan iets lichts: bijv. zo licht als een veertje en maak nog 4 herhalingen.

Visualisatie: Op je bovenste schouder ligt een veertje die blijft liggen terwijl je met je de been de beweging maakt. De puntjes van je schouderbladen hebben een V- verbinding met je stuit. Je stuit is licht gekanteld is naar voren.

Variatie: 1. en 2.en 3. zoals hierboven beschreven 4. Buig je been vanuit je knie naar voren en strek je been weer doe dit 8 x ook hier blijft je romp stil het scharnierpunt is je lies en je knie. 5. Zoals hierboven beschreven.Achter aanzicht van de diep liggende heup- en bilspieren die je bij deze oefening versterkt.


Visualisaties bij Pilates

Visualisaties zijn mentale voorstellingen die een beroep doen op alle zintuiglijke gewaarwordingen (zien,horen,voelen,ruiken,proeven) om een gewenst lichamelijke ervaring op te roepen.

D.m.v. visualisatie kunnen we ons onderbewustzijn beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen: visualiseer dat je een stukje chocola in je mond hebt. Zuig zorgvuldig op dit stukje en proef en ruik de zoete smaak. Voel de sensatie van de chocolade in je mond. Terwijl ik dit schrijf begint mijn mond vol te lopen met water. De visualisatie heeft direct effect op het lichaam!

Bij de Pilates helpen visualisaties de essentie van de oefeningen te begrijpen. Een bepaalde gedachte wordt gevoel en lijdt uiteindelijk tot motorisch gedrag. De voorstelling die we in gedachte oproepen staan in directe verbinding met ons lichaamsgevoel, hebben invloed op fysiologische processen zoals bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur, die in het algemeen als onwillekeurig worden beschouwd en hebben een bepaald motorisch gedrag ten gevolg.

Bij een pilates oefening zoals de: Shoulder Bridge is het doel het bekken horizontaal te houden terwijl hoofd en schouders helemaal stil liggen. De visualisatie “Je bovenbenen zijn 2 boeien die horizontaal liggen ten opzichte van de zeespiegel ze bewegen mee bij eb en vloed” zal een bepaald lichaamsgevoel en een motorisch gedrag oproepen dat ervoor zorgt dat de romp op de gewenste manier zal worden gestabiliseerd.

Bij de pilates proberen we creatief met visualisaties om te gaan, omdat niet iedereen visualiseert op dezelfde manier. Sommige mensen zijn meer visueel ingesteld andere weer meer kinetische (voelend) of anatomische gericht. De visualisatie “Je been is een vishengel en je voet de vis” zal er voor zorgen dat je de meest diepst liggende spiergroep in de buik - de PSOAS – gebruikt als je de beweging inzet om je voet op te tillen van de grond. Als je dan ook nog weet waar de spier zich bevind in je lichaam en als je weet dat je hem aan moet spannen bij deze beweging dan kan dat nog meer helpen om je voet met wat weerstand (omdat de je een vis aan je hengel hebt) op te tillen van de grond. Zo train je de juiste spiergroep.Bron: Eric Franklin Dynamic Alignment


Oude blogs: Aandachtig zijn - Stability Balls - M.E.L.T. Methode -
5-jarig bestaan - Voel - Observeren