Massage

Tarieven

Blog


Wat doet een massage nog meer met je

Massage heeft invloed op het zenuwstelsel, op het hormoonstelsel, op emoties, op de psyche, op het bindweefsel, op het spier- en het orgaanweefsel. Massage verdiept de ademhaling, vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en brengt je energie meer in balans. Het is de aanzet tot bewustwording en geeft een impuls tot verandering.

Het stimuleert de productie van:
- Endorfine: werkt pijn onderdrukkend en zorgt voor een gevoel van geluk.
- Serotonine: werkt positief op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust.
- Histamine: stimuleert de doorbloeding maar werkt ook ontstekingsremmend en pijn dempend.
- Oxytocine: geeft vertrouwen en verbondenheid, geeft een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, het lichaam komt sneller tot rust en       er treed bij het eten eerder een gevoel van verzadiging op. 

Bron: Massage therapie; scriptie van Anita van der Scheer
 


Hoe kan een massage het bindweefsel en het fascia beïnvloeden

Strijkingen, stretches en huidrollen kunnen bindweefsel weer in de goede staat terug brengen. Door het opgang brengen van de circulatie in het bindweefsel worden zuurstof en voeding brengend bloed aan- en afvalstoffen afgevoerd en kan herstel van weefsel plaatsvinden. Onze gedachten, gevoelens, lichamelijke processen en opgeslagen onderdrukte emoties komen vrij en de energie gaat weer stromen.

Wanneer er aan weefsel (lees bindweefsel en fascia) wordt getrokken, wordt deze spanning door het hele lichaam verspreid. Het weefsel bestaat uit allemaal laagjes die door het hele lichaam heen verbonden zijn met elkaar. Het is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten. Ze houdt hen van elkaar gescheiden en stelt hen in staat ten opzichte van elkaar te functioneren.

In optimale conditie is het weefsel los en vochtig. Het weefsel blijft los als er beweging en balans is in het lichaam. Door continue druk (stress, onbalans in lichaam, zwaartekracht, emotionele onderdrukking, trauma¬í, afkeuring, teleurstelling etc.) en gebrek aan beweging verliest het weefsel zijn vloeibaarheid. De laagjes gaan verkleven en vormen zgn. knopen, kristallisaties of pijnpunten. Men wordt korter en stijver, bloed-, lymfe- en energiestromen stagneren.

Elk weefsel dat in het lichaam verbonden is met ander weefsel wordt beschouwd als bindweefsel. Pezen, gewrichtskapsels en fascia zijn voorbeelden van bindweefsel. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren..

Bron: Massage therapie; scriptie van Anita van der Scheer & Polariteitstherapie; van Franklyn Sills
 


De ademhaling in de massage

De adem verbindt lichaam en geest met elkaar en zorgt ervoor dat de energie die los komt tijdens de massage nog beter gaat stromen. Ademhaling geeft ruimte, inspiratie en corrigeert de onbalans in ons lijf. Ademen is je verbinden met het leven. Een gespannen ademhaling is een gespannen lichaam.

Als je tijdens de massage ontspant en bewust ademt, help je je lichaam om in en cadans te blijven, zo breng je aandacht naar het lichaam.
Daarom vragen we tijdens de massage regelmatig aan je om in contact te blijven met je adem of je adem te verruimen op bepaalde plekken.

Buik, borst en middenrif worden door de adem verruimd. In je buik bevinden zich bewuste en onbewuste gevoelens. Als je in contact bent met je gevoelens is het makkelijk om open te kunnen zijn in je contact naar buiten. Je middenrif is de deur tussen jou en je omgeving. Hier ligt de energie waarmee je naar buiten komt, je kracht, je macht, creativiteit en controle. Je borst is het gebied van ruimte, in contact zijn met wat buiten je is.

Bron: syllabus polariteitstheorie; door Marijn van der Vegt