Yin Yoga is een belangrijk dynamische onderdeel van de Hatha Yoga. Het is een vorm waarin je 3 tot 5 minuten de tijd neemt om in een houding te blijven. Je laat jezelf in een houding wegsmelten zover als jouw lichaam dat toelaat.

Fysiek vind er een diepliggende en een oppervlakkige strekking plaats in het bindweefsel en in ons nieuw ontdekte orgaan Interstitium (2018: een soort  ‘web’ van vloeistoffen dat bijna overal in je lichaam zit: net onder je huid, rond je bloedvaten, om het bindweefsel tussen je spieren en langs je spijsverteringskanaal, longen en urinewegen) en energetisch werk je met de meridianen die een Yin-Yang relatie hebben. Met zo min mogelijk spierspanning en met behulp van je ademhaling ontstaat er in de dieper gelegen weefsels en in je gewrichten een ontspannend effect. Het is bedacht door Paulie Zink maar Paul Grilley en Sarah Powers hebben het verder doorontwikkeld.

Yin Yoga is  gebaseerd op de TCM – Traditional Chinese Medicine – Onze natuur is constant in beweging, maar volgt wel een bepaald patroon die bestaat uit 5 fases: Na-zomer, Herfst, Winter, Lente, Zomer.

In de studio bewegen we in Yin Yoga lessen met deze seizoenen mee en doen soms een reeks voor alle meridianen.

  Een lichaam met minder spanningsklachten en een betere houding.

Na een aantal lessen kun je meer rust en ontspanning ervaren dat doorwerkt in het dagelijks leven. Je energie en flexibiliteit (vooral in de wervelkolom, heupen en bekken) neemt toe, je hydrateert je lichaam en je vitale organen, spannigs klachten verminderen. Het werkt fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel door, maar voel je vrij om de focus in de les te leggen op 1 van de 4 genoemde als dat meer bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld de focus leggen op je hormoonklieren of op je chakra’s op je Interstitium of op je meridianen op je emoties die voorbij komen of luisteren naar je adembeweging of de muziek.

Er word gefocust op het verlengen en het hydrateren van de botten en het bindweefsel, zodat er hydratatie en souplesse ontstaat bij de gewrichten. Doordat je wat langer in de strekking te zitten of liggen wordt het stofje Hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt waardoor het soepeler wordt, ontstekingen, verklevingen en verdikkingen in het bindweefsel kunnen na een tijd verminderen. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het verouderingsproces wordt uitgesteld. Je voelt je vitaler en je huid gaat erdoor glimmen. Daarom zit je enkele minuten in een bepaalde houding, je zet tijdelijk je ‘web’ onder druk en als je uit de houding komt gaan alle vloeistoffen in je lichaam weer door stromen.
Het is een lichamelijke, geestelijk en dynamische  vorm van Yoga om telkens jouw lichaam in optimale gezondheid te krijgen of te houden .

Kom je mee doen iedere dinsdag om 09:00 uur en de dragon-fly, butterfly of lizard uitproberen? Wil je nog meer weten over Yin Yoga ga dan naar mijn Blog.

Translate »