Onze gouden draad in de lessen in 2022 wordt: VEERKRACHT een model tussen spanning en samenhang en een evenwicht tussen trek- en drukkracht.

Bij zowel fysieke als mentale veerkracht gaat het om de sprong voorwaarts. Zwaartekracht, tegenslag of ziekte zijn nodig om veerkracht te mobiliseren. Zowel fysiek als mentaal vinden creatieve processen plaats. Je bindweefsel kan afhankelijk van de omstandigheden in alle richtingen soepel meebewegen. Mentaal gebeurt hetzelfde.

In ons lichaam vertaald als: De trekkracht die wordt opgevangen door het bindweefsel en onze botten en kraakbeen vangen de drukkracht op.

Een evenwicht dus tussen ons bindweefsel (Flexibele kabels) en onze botten (staven) en gewrichten geeft ons de veerkracht. Ons bindweefsel/spieren/banden houd ons lichaam bij elkaar (trekkracht) en onze botten worden hierdoor gedragen (drukkracht). 

Als de veerkracht goed is verdeeld is er altijd evenwicht tussen druk- en trekkrachten. Het menselijk lichaam kan zich aanpassen aan bewegingen en kan zo schokken absorberen. Over alle delen in het lichaam zal er een kleine vervorming optreden. Bij druk wordt vervorm je, maar de kracht wordt over het hele lichaam verdeelt. Een deelt verkort, een deel verlengd. Als de druk verdwijnt, dan komt het lichaam weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Een beweging hoe klein ook heeft altijd invloed op het hele lichaam.

Plaats maar eens het puntje van je tong tegen je verhemelte: wat gebeurt er?

Als we bewegen moet bindweefsel (fascia) kunnen glijden, samentrekken en oprekken. Aangedane fascia (door trauma een operatie of een verkeerd houding) kan gaan indrogen, verharden, verkleven en verliest zijn mogelijkheid tot samentrekken, oprekken, glijden. Dit kan lokale pijn of pijn elders lijden. Onze spieren zijn niet de basis van onze beweging: dat zijn de neuro-myofasciale ketens.

Hoe Fascia precies werkt, stuk kan gaan en weer kan herstellen dat weet men nog niet.

Wat we wel inmiddels weten: we zijn geen lego steentjes/losse onderdelen die aan elkaar zijn geschroefd we zijn eerder een 3-d model waarvan je het begin en het einde niet kan ontwarren. Wij bestaan uit structuren die vloeiend in elkaar overlopen en nauw met elkaar zijn verweven.

Tensegrity model: Kabels en steunbalken/staven. Het menselijk lichaam is zodanig vormgegeven dat spanning niet op één wordt opgevangen, maar wordt verspreid. Het Tensegrity principe werd voor het eerst toegepast door kunstenaar Kenneth Snelson en is uitgewerkt door ontwerper Richard Buckminster Fuller. We beschouwen het skelet niet langer als een stevig raamwerk, maar als een spanningsconstructie waarin je botjes zweven. door contact te maken met je botjes kun je proprioceptie vergroten, spierspanning verminderen en gemakkelijker, veerkrachtiger en vloeiender bewegen.

De structuur rond een gewricht is in series geschakeld: bot, fascia, spieren/ligamenten/kapsels, fascia, bot. Inwerkende krachten zijn dus ergens anders in het lichaam ook actief.

Dus als je ergens een issue/pijn hebt in je lichaam, is het eigenlijk niet belangrijk om te weten wat de veroorzaker van je pijn is. Het is veel belangrijker om te weten waar gaat het mis in de overbrenging van inwerkende krachten. Want structuren vloeien in elkaar over en inwerkende krachten worden doorgegeven.

Jou waarneming in dit geval is belangrijk. Je houding, de positie en het bewegen van jouw lichaam, maar ook de houding van lichaamsdelen ten opzichte van elkaar en het bewuste bewegen.

Proprioceptie, skeletsteun, gewrichtsintegriteit en kernbewustzijn. Maar wat vooral belangrijk is vereenvoudig de oefening/houding, verklein je bewegingsbereik, gebruik extra steun of kies een voor andere positie/houding.

Jouw receptoren (onderaan je voet heb je er bijvoorbeeld 104) zorgen voor input uit het perifere zenuwstelsel en deze wordt verwerkt in het centrale zenuwstelsel en hierop volgt een motorische reactie zoals een beweging. Zo is er een voortdurende informatiestroom van lichaam naar hersenen en van hersenen naar lichaam en hier is spanningsverdeling over het hele lichaam voor nodig: Evenwicht, druk/trekkracht.

De kwaliteit van het bindweefsel rondom onze gewrichten is erg belangrijk zodat ze zich kunnen aanpassen aan de belasting. Bij een zwaardere belasting worden de botten sterker, bij een te lage belasting brozer. Voor het bindweefsel geld hetzelfde. Langdurig onbelast bindweefsel; wordt zwakker, het vervormt dan bij belasting en raakt eerder beschadigd. Deze verzwakking het als gevolg: minder stabiliteit doordat het collageen gehalte afneemt en het weefsel wordt minder sterk.

In handen en voeten heb je vormstabiliteit. Jouw voorvoet is middels een stevige bindweefselplaat verbonden met jou hielbeen. Schoenen brengen jouw voet in een bepaalde positie. Druk/trekkrachten worden hierdoor vermindert. Het lopen op blote voeten en het masseren ervan bevordert al je stabiliteit. Als er minder druk is is er ook minder aanmaak van bindweefsel, de proprioceptieve input verandert wat tot gevolg heeft een disbalans in je spieren en dat leidt tot een veranderden stand van het gewricht en een veranderd beweegpatroonKwaliteit van bindweefsel wordt bepaald door voldoende mobiliteit, door druk en door voldoende beweging. Wanner de mobiliteit in een gewricht is verminderd, zal de kwaliteit van het bindweefsel minder zijn. Belangrijk is daarom de mobiliteit en de belasting in gewrichten te herstellen en het beweegpatroon te herstellen. Het gaat daarbij om bewegingen en niet om het versterken van individuele spieren.

Doe oefeningen die bij jou passen, ze voelen veerkrachtig bijna als een vederlicht veertje.

Bronvermelding: PDF bestand van Cocky Hoogeveen, bovenstaande is een uittreksel ervan en wat eigen tekst erin verwerkt.

Translate »