Strijkingen, stretches en huidrollen kunnen bindweefsel weer in de goede staat terug brengen. Door het opgang brengen van de circulatie in het bindweefsel worden zuurstof en voeding brengend bloed aan- en afvalstoffen afgevoerd en kan herstel van weefsel plaatsvinden. Onze gedachten, gevoelens, lichamelijke processen en opgeslagen onderdrukte emoties komen vrij en de energie gaat weer stromen.

Wanneer er aan weefsel (lees bindweefsel en fascia) wordt getrokken, wordt deze spanning door het hele lichaam verspreid. Het weefsel bestaat uit allemaal laagjes die door het hele lichaam heen verbonden zijn met elkaar. Het is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten. Ze houdt hen van elkaar gescheiden en stelt hen in staat ten opzichte van elkaar te functioneren.

In optimale conditie is het weefsel los en vochtig. Het weefsel blijft los als er beweging en balans is in het lichaam. Door continue druk (stress, onbalans in lichaam, zwaartekracht, emotionele onderdrukking, traumaÂ’, afkeuring, teleurstelling etc.) en gebrek aan beweging verliest het weefsel zijn vloeibaarheid. De laagjes gaan verkleven en vormen zgn. knopen, kristallisaties of pijnpunten. Men wordt korter en stijver, bloed-, lymfe- en energiestromen stagneren.

Elk weefsel dat in het lichaam verbonden is met ander weefsel wordt beschouwd als bindweefsel. Pezen, gewrichtskapsels en fascia zijn voorbeelden van bindweefsel. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren..

Bron: Massage therapie; scriptie van Anita van der Scheer & Polariteitstherapie; van Franklyn Sills

Translate »