Visualisaties zijn mentale voorstellingen die een beroep doen op alle zintuiglijke gewaarwordingen (zien,horen,voelen,ruiken,proeven) om een gewenst lichamelijke ervaring op te roepen.

D.m.v. visualisatie kunnen we ons onderbewustzijn beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen: visualiseer dat je een stukje chocola in je mond hebt. Zuig zorgvuldig op dit stukje en proef en ruik de zoete smaak. Voel de sensatie van de chocolade in je mond. Terwijl ik dit schrijf begint mijn mond vol te lopen met water. De visualisatie heeft direct effect op het lichaam!

Bij de Pilates helpen visualisaties de essentie van de oefeningen te begrijpen. Een bepaalde gedachte wordt gevoel en lijdt uiteindelijk tot motorisch gedrag. De voorstelling die we in gedachte oproepen staan in directe verbinding met ons lichaamsgevoel, hebben invloed op fysiologische processen zoals bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur, die in het algemeen als onwillekeurig worden beschouwd en hebben een bepaald motorisch gedrag ten gevolg.

Bij een pilates oefening zoals de: Shoulder Bridge is het doel het bekken horizontaal te houden terwijl hoofd en schouders helemaal stil liggen. De visualisatie “Je bovenbenen zijn 2 boeien die horizontaal liggen ten opzichte van de zeespiegel ze bewegen mee bij eb en vloed” zal een bepaald lichaamsgevoel en een motorisch gedrag oproepen dat ervoor zorgt dat de romp op de gewenste manier zal worden gestabiliseerd.

Bij de pilates proberen we creatief met visualisaties om te gaan, omdat niet iedereen visualiseert op dezelfde manier. Sommige mensen zijn meer visueel ingesteld andere weer meer kinetische (voelend) of anatomische gericht. De visualisatie “Je been is een vishengel en je voet de vis” zal er voor zorgen dat je de meest diepst liggende spiergroep in de buik – de PSOAS – gebruikt als je de beweging inzet om je voet op te tillen van de grond. Als je dan ook nog weet waar de spier zich bevind in je lichaam en als je weet dat je hem aan moet spannen bij deze beweging dan kan dat nog meer helpen om je voet met wat weerstand (omdat de je een vis aan je hengel hebt) op te tillen van de grond. Zo train je de juiste spiergroep.

Bron: Eric Franklin Dynamic Alignment

Translate »