Joseph Pilates ( 1880 – 1967) is bekend om zijn oefeningen, maar hij was hij ook een invloedrijke – en veel geciteerde – denker.

“Ik ben mijn tijd vijftig jaar vooruit”, zei hij ooit met vertrouwen.

Hier zijn 19 van zijn beroemdste citaten, samen met de betekenis erachter:

1. “Een mens is zo jong als zijn wervelkolom.”

De wervelkolom was voor Joseph Pilates de sleutel tot lichamelijk en emotioneel welzijn. Neutrale uitlijning van de wervelkolom is alles.

‘Als je ruggengraat stijf is op je dertigste’, zei hij ooit, ‘ben je oud. Als het flexibel is op 60, ben je jong. “

Pilates ontwikkelt de diepe spieren van de rug en buik om uw wervelkolom te ondersteunen, en richt zich op ademhaling om een ​​betere houding te bevorderen.

2. “We gaan te vroeg met pensioen en sterven te jong. Onze bloei zou in de jaren 70 moeten zijn en de ouderdom zou pas moeten komen als we bijna 100 zijn. “

Joseph Pilates oefende wat hij predikte en oefende bijna tot aan zijn dood op 83-jarige leeftijd (zijn perfecte houding was geen partij voor een sigarengewoonte van 15 per dag!).

Hoe langer we leven, dacht hij, hoe meer kansen we hebben om onze gezondheid te verbeteren.

3. “Ademen is de eerste daad van het leven en de laatste. Ons leven hangt ervan af. “

Pilates leert verschillende ademhalingstechnieken om de ontspanning te verbeteren, de bloeddruk te verlagen en om specifieke spieren te activeren die de houding helpen verbeteren.

Joseph Pilates geloofde dat het belangrijk was om zich te concentreren op de ademhaling. “Het is tragisch betreurenswaardig,” zei hij ooit, “om de miljoenen te aanschouwen die de kunst van het correct ademen nooit onder de knie hebben.”

4. “Pilates is de volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel.

Pilates gaat niet alleen over een goede houding en een keiharde kern. Het is meer dan alleen een fysieke oefening en kan ook het mentale, emotionele en spirituele welzijn radicaal verbeteren.

5. “Beschaving schaadt fysieke fitheid.”

Het moderne leven – dubbel over schermen, voorovergebogen bureaus, nadruk op deadlines – eist een aanzienlijke tol van de houding. En als resultaat, het effect dat het heeft op ons fysieke, spirituele en emotionele welzijn.

Pilates keert in feite onze natuurlijke fysieke achteruitgang om en bijna 40 jaar na de dood van Joseph Pilates bieden zijn methoden nog steeds een krachtig tegengif voor de sedentaire, op het scherm gefixeerde manieren van de 21e beschaving.

6. “Door de Pilates-methode van lichaamsbehandeling kan deze unieke drie-eenheid van een evenwichtig lichaam, geest en ziel ooit worden bereikt. Zelfvertrouwen volgt. “

De voordelen van Pilates zijn verstrekkend. Door de ontwikkeling en instandhouding van het gehele systeem van lichaam, geest en ziel, zijn beoefenaars van Pilates in staat – zowel letterlijk als figuurlijk – langer te lopen.

7. “Een paar goed ontworpen bewegingen, correct uitgevoerd in een uitgebalanceerde volgorde, zijn urenlang slordige gymnastiek of geforceerde verdraaiing waard.”

Hoewel Joseph Pilates de aerobics-boom in het Amerika van de jaren 60 niet helemaal afsloeg, beweerde hij niettemin dat zijn methoden een meer gerichte en efficiënte weg boden naar fysiek en emotioneel welzijn.

Met een weloverwogen knipoog naar de routines die andere sporten biedt, zei hij ooit: “Pilates is geen vermoeiend systeem van saaie, saaie, verafschuwde oefeningen die dagelijks ’tot vervelens toe’ worden herhaald.”

8. “Het hele land, de hele wereld, zou mijn oefeningen moeten doen. Ze zouden gelukkiger zijn. “

Het lijkt misschien alsof de hele wereld tegenwoordig Pilates doet, maar toen Joseph Pilates zijn fitnessstudio opende in het New York van de jaren 1920 (in hetzelfde gebouw als het New York City Ballet), waren zijn leringen slechts bekend bij een enkeling, de meeste van die ballerina’s.

Het is een bewijs van zowel de energie van Joseph Pilates als van de doeltreffendheid van zijn methoden zelf, dat Pilates nu wordt beoefend door meer dan 10 miljoen Amerikanen en miljoenen meer in landen over de hele wereld.

9. “Gezondheid is niet alleen een normale toestand, maar het is onze plicht om het niet alleen te bereiken, maar ook in stand te houden.”

Joseph Pilates geloofde dat, hoewel we het leven in goede fysieke en emotionele vorm beginnen, het moderne leven een manier heeft om onze gezondheid te ondermijnen.

Het is volgens hem van vitaal belang dat we vragen over houding en ademhaling behandelen om die achteruitgang te stoppen – en zelfs om te keren.

10. “Lui ademen verandert de longen, letterlijk en figuurlijk, in een begraafplaats voor de afzetting van zieke, stervende en dode ziektekiemen.”

Zelfs als we hard trainen, wordt slechts ongeveer 50% van de lucht in onze longen verdreven als we uitademen. Joseph Pilates geloofde dat de lucht die in onze longen achterbleef een ‘toevluchtsoord was voor de vermenigvuldiging van schadelijke ziektekiemen’, en zocht door zijn oefeningen om de longen te zuiveren en zo onze systemen te reinigen.

Dit, zei hij, “is het equivalent van een interne douche.” Voortbordurend op het thema zei hij ooit: “Zoals een zware regenbui het water van een trage of stilstaande stroom verfrist, zo zuivert de Pilates-methode de bloedbaan.”

11. “Contrologie is geen systeem van lukrake oefeningen die zijn ontworpen om alleen uitpuilende spieren te produceren.”

Joseph Pilates was geen Charles Atlas. Zijn trainingsregime ging helemaal over gezondheid, niet over bodybuilding.

“Contrologie,” zei hij, “is ontworpen om spieren en gewrichtsbanden te lenigen en te strekken, zodat uw lichaam zo soepel zal zijn als dat van een kat, niet gespierd zoals een paard van een brouwerijwagen of een professionele gewichtheffer die u zo bewondert in het circus. ”.

12. “Fysieke fitheid is de eerste voorwaarde voor geluk.”

Josephs Pilates geloofde dat emotionele gezondheid onlosmakelijk verbonden was met lichamelijk welzijn.

13. “Concentreer u elke keer dat u oefent op de juiste beweging, opdat u ze niet verkeerd doet en daardoor alle vitale voordelen verliest.”

Pilates gaat in wezen over het opnieuw opvoeden van je lichaam, waarbij de schade die jarenlange stress en immobiliteit toebrengen ongedaan wordt gemaakt. Door herhaaldelijk bepaalde corrigerende houdingen aan te nemen, begint ons spierstelsel een herinnering vast te houden aan hoe ze zich voelen, en na verloop van tijd zullen ze deze zelfs automatisch aannemen – zonder dat we er aan hoeven te denken.

“Correct uitgevoerd tot het punt van onderbewuste reactie”, zei Joseph Pilates, “zullen deze oefeningen de gratie en balans weerspiegelen in je routine-activiteiten.”

14. “Je voelt je beter in tien sessies, ziet er beter uit in twintig sessies en hebt een compleet nieuw lichaam in dertig sessies.”

Joseph Pilates was het levende bewijs van het snelle transformatieve potentieel van zijn methoden. Pilates leed aan astma, rachitis en reumatische koorts als kind en transformeerde zichzelf door een combinatie van gewichten, yoga, gymnastiek en vechtsporten tot een 14-jarige die fit genoeg was om te poseren voor anatomische grafieken.

15. “Lichamelijke fitheid kan niet worden bereikt door wishful thinking, noch door directe aankoop.”

Pilates is geen aerobics: net als bij yoga is er wat oefening nodig om sommige technieken goed onder de knie te krijgen, dus je moet eraan vasthouden om echt beloond te worden.

De meeste mensen vinden dat zelfs een handvol sessies genoeg is om zich fitter en sterker te voelen, maar houden het ongeveer 10 sessies vol, en de meeste mensen zullen zeker een significante verandering voelen.

16. “Verandering gebeurt door beweging en beweging geneest.”

De hele dag gebogen over computers, ontwikkelt ons spierstelsel zich eigenlijk om die positie te accommoderen: we worden slap. Pilates kan die traagheid eigenlijk corrigeren: door zorgvuldig te focussen op specifieke bewegingen, strekt Pilates de spieren rond de wervelkolom uit – mensen kunnen letterlijk groter worden.

17. “Iedereen is de architect van zijn eigen geluk.”

Als ziekelijk kind dat, vrij letterlijk, een merk en synoniem werd voor fysieke fitheid, realiseerde Joseph Pilates zich dat mensen in staat zijn om radicale persoonlijke veranderingen teweeg te brengen – als ze bereid zijn zich eraan te verbinden.

18. “Elk moment van ons leven kan het begin zijn van geweldige dingen.”

Hoewel Joseph Pilates zelf al op zeer jonge leeftijd de verlossende en transformerende kwaliteiten van lichaamsbeweging ontdekte, heeft een leven lang lesgeven in zijn methoden hem laten zien dat zelfs relatief oude mensen hun fysieke en emotionele welzijn nog steeds drastisch kunnen verbeteren door Pilates.

19. “De mens moet de Griekse vermaning in gedachten houden en erover nadenken: niet te veel, niet te weinig.”

Een beroep op de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, Joseph Pilates wilde graag benadrukken dat men niet gefixeerd moet raken op lichaamsbeweging: de obsessie van een bodybuilder met lichaamsbeweging was bijvoorbeeld voor Joseph Pilates ongezond.

Balans is waar hij voor pleitte: niets meer, niets minder.

Voor iemand die letterlijk een revolutie teweeg heeft gebracht in de hele gezondheids- en fitnessindustrie, is het heel passend dat Joseph Pilates ook een groot denker is.

Translate »