In onze Yin les volgen we met regelmaat de seizoenen. De Lente is op zijn hoogtepunt op 21 maart en gaat langzaam over in de zomer die zijn hoogtepunt op 21 juni heeft. Als je je gaat afstemmen op de natuur dan kun je meer met de seizoenen meebewegen dan ga je mee met de Flow en blijf je in balans.

De beweging van de energie in de natuur is een oneindig proces. Deze beweging zie je in het bos, in planten, in dieren en mensen. Ontstaan, groei, bloei, verval en afsterven en daarna weer een nieuw begin. Wanneer begint de Lente? Is dit al van 6 februari en eindigt hij 6 mei, gezamenlijk bepalen we in de les wanneer de wisseling van het seizoen plaats vind. Go with the Flow.

We bewegen van de Winter ( Nier- en Blaas meridiaan en het element water ) naar de Lente ( Lever- en Galblaas meridianen het element hout).

Ieder seizoen vertegenwoordigt een specifieke fase van groei en ontwikkeling.
De Lente vertegenwoordigt een fase waarin het leven zich wil ontvouwen zoals het bedoeld is te ZIJN. Er is een sterke drang om tot ontplooiing te komen, te ontdekken, te groeien. Bijgevolg zijn er heftige emoties zoals frustratie en woede wanneer het niet lukt en de levensstroom blokkeert. Het kan bijvoorbeeld leiden tot wisselende klachten en moeheid door stagnatie. In de Yin les volgen we de seizoenen om kennis te maken met deze stagnatie, zodat ze kunnen weg smelten.

Door de series die we doen in de lente geef je je lichaam specifiek wat het nodig heeft en leer je ook wat meer over de desbetreffende organen die daar bij horen. Serie kan zijn: Thread the neelde, half moon, frog, lizard, sleeping swan, half shoe-lace, half lateraal shoe-lace, shoelace, twisted roots, savasana.

Bij Balans

Hout heeft als belangrijkste functie alles goed te laten stromen, zodat er geen blokkades zijn en dat alles ook in de juiste richting stroomt en als er blokkades ontstaan dan ruimt Hout het op. De Lever en Galblaas zijn hiervoor verantwoordelijk. De Lever wordt ook wel de legeraanvoerder genoemd. Zijn specialiteit is het strategisch plannen en coördineren. Zodat alles goed stroomt, zonder blokkades en in de juiste richting.

Een andere taak van de Lever is het opslaan van bloed. In periodes van rust (waneer de ogen gesloten zijn) keert het bloed terug naar de Lever, waar het wordt gereinigd. Bij activiteit (waneer de ogen open zijn) wordt het bloed naar de spieren en pezen gestuurd om te voeden. Lever reguleert dus ook het bloedvolume en de bloedkwaliteit. Zodra het bloed terug keert naar de Lever, wordt het gereinigd. Hierdoor is Hout het element van reinigen en ontgiften. De Lever maakt gal aan en de Galblaas zorgt voor opslag en uitscheiding ervan. Gal breekt vetten af, zodat ze via de darmen in het lichaam kunnen worden opgenomen. Daarom helpt Hout ook mee in het omzetten van voedingsstoffen. De TCM zegt ‘ Lever opent je ogen’. Hout geeft je de energie om te bruisen en te groeien dat wat je bedacht hebt in de Winter ontkiemt en groeit in de Lente.

Je hebt de kracht en de moed om je levensplannen uit te werken en vorm te geven ondanks eventuele tegenslagen.

Bron: blijvend meer energie. Jeanine Hofs.

Translate »