Yin Yoga 


Kom je mee doen iedere dinsdag om 10:30 uur? 

Yin Yoga is een onderdeel van de Hatha Yoga. Het is een vorm waarin je 3 tot 5 minuten de tijd neemt om in een houding te blijven. Je laat jezelf in een houding wegsmelten zover als jouw lichaam dat toelaat. Met zo min mogelijk spierspanning en met behulp van je adembeweging ontstaat er in het dieper gelegen weefsels en in de gewrichten een ontspannend effect. Het is bedacht door Paulie Zink maar Paul Grilley en Sarah Powers hebben het verder door ontwikkeld.

Een lichaam met minder spanningsklachten en ruimte in je gewrichten.

Na een aantal lessen kun je meer rust en ontspanning ervaren dat doorwerkt in het dagelijks leven. Je energie en flexibiliteit (vooral in de wervelkolom, heupen en bekken) neemt toe, je hydrateert je lichaam en je vitale organen, spannigsklachten verminderen en energetische blokkades worden opgeheven. Het is een fysieke en mentale bewegingsvorm die de conditie verbeterend voor lichaam en geest.

Ben jij een nieuweling in de wereld van Yoga? Dat kan dat aardig intimiderend zijn, er zijn namelijk zoveel verschillende variaties van Yoga . Er is geen one-size-fits-all benadering met Yoga.
Het hangt er een beetje van af, wat jij als jouw persoonlijke resultaat wilt hebben van je Yoga practise.
Het kan Hatha-Yoga, Yin-Yoga zijn of een mix die geintegreerd is van beide om jouw resultaten te bevredigen . 
Hatha-Yoga is een vorm van Yoga waar onze Yoga wereld en filosofie aan gewend is. Yin-Yoga is een groot onderdeel van de Hatha Yoga.
Bij de Yin Yoga wordt er gefocused op het verlengen en het hydrateren van het bindweefsel dat om je spieren, pezen, ligamenten, botten, organen, bloedvaten en zenuwstelsel zit. Bindweefsel verbind alles met elkaar in je lichaam.   
De focus is vooral op het verlengen van het diep liggende bindweefsel dat om de botten zit. Waardoor ze soepeler gemaakt worden, zodat  de energiebanen - meridianen - beter kunnen gaan stromen. Hiervoor zet je ze tijdelijk onder druk terwijl je in een bepaalde positie zit/ligt of beweegt. Als je uit de houding komt gaat alles weer stromen. Je zet de sluisje weer open.
Het is een passieve, fysieke en mentale Yoga om jouw lichaam in een optimale gezondheid te krijgen.

Af en toe kunnen we tijdens deze Yin sessie ook adem oefeningen een aantal Yang oefeningen doen!


In de Maneschijn – verbinden met Natuurlijke ritmes

We gaan op zoek naar oude wijsheid en naar nieuwe kennis. Daarvoor gebruiken we de droomtijd: een geleide meditatie om diep in je eigen wijsheid en de kennis van je lichaam te onderzoeken en om de heilzame kracht van de Maan, de Aarde en de Zon toe te laten.
Ben je klaar om mee op avontuur te gaan?

12 x keer ( van 29-07-2018 t/m 16-07-2019 ) heeft Lie deze heerljke meditaties in onze studio gegeven.

Om ons gezond en krachtig te voelen is het met name voor vrouwen belangrijk om je weer te verbinden met natuurlijke ritmes. Ritmes van de dag, de seizoenen, van levensfasen, de Zon en de Maan. Weer afstemmen op het ritme van de Maan en haar geheimen is voor vrouwen een heilzaam avontuur.Rol & Relax Pilates 


Wil je ook meer Adembeweging ervaren, opzoek gaan naar knoopjes in je bindweefsel en deze op een ontspannen manier los bewegen met zachte of hardere balletjes en rollers en zo beter de Pilates oefeningen kunnen uitvoeren of meer souplesse ervaren in je dagelijkse leven of andere sport?

Doe je mee? Geef je op door een email te sturen aan Sandra
De les is op: woensdag nog nader te bepalen datum van 20:00 tot 21:00, docente Sandra.

Kosten 1 strip van je strippenkaart of €13,00 (contant betalen of vooraf overmaken via een internetbetaling). 

Tijdens de Rol & Relax Pilates gebruiken we rollers en balletjes om oppervlakkig en diepliggend bindweefsel te masseren, spanningen smelten weg en de adem-beweging is de rode draad hierbij. 

We gaan het hele lichaam langs met de nadruk op de nek, schouders, boven- en onderrug. Alles raken we aan, sluisjes gaan weer open en de riviertjes in je lichaam gaan beter doorstromen. Tussendoor doen we een paar Pilates oefeningen om te ervaren wat de uitwerking van Roll & Relax is, maar ook om je krachtcentrum aan te zetten. We sluiten af met een eindontspanning. 
Door de massage kalmeren de spanningen, de adembeweging en energie gaan beter stromen. Het lichaam komt in balans en hierdoor kun je meer souplesse, betere coordinatie en conditie in het dagelijks leven gaan ervaren. 
Op mijn massage Blog kun je nog meer info vinden over massage, adem en bindweefsel (fascia): http://pilatesstudio-bodyandmind.nl/massage-blog


Barre Pilates

Met veel plezier heeft Ingrid 10 Barre Pilates lessen geven in 2018 in onze studio met als basis de Michael King Pilates Barre Methode. Samen met 10 andere collega's in Nederland waren wij de eerste die gecertificeerd zijn om dit te mogen geven. 

Het is een cardio-dans training op vlotte muziek met gebruik van de Pilates & Klassieke Ballet technieken aan de Barre. Om mee te doen met de Barre Pilates lessen hoef je geen ballet ervaring te hebben of lening te zijn.

De Barre-dansen worden in stukjes opgedeeld, herhaald en verder uitgebreid met als doel uiteindelijk alles achter elkaar te kunnen dansen. Je traint je core-, voet-, arm- en beenspieren en tussen door worden er stretch oefeningen gegeven ter ontspanning. Het is goed voor je lichaamshouding, houdings- en bewegingsspieren, conditie, evenwicht,  ritmegevoel, concentratie  en i.v.m. de herhaling is het een goede brein training. Maar het is vooral heel veel plezier hebben. 
 

 


Workshop Yin & Yoga Nidra 

Wil je ook meer Flexibiliteit in je bindweefsel rondom je botjes, gewrichten en spieren en je Mind een Reset geven?
Heb je nog nooit van de van de Dragonfly pose gehoord? De Yin & Yoga Nidra was een heerlijk ervaring.

In 2018 heetf Ingrid 4 workshops gegeven. Door omstandigheden zijn er op dit moment nog geen nieuwe datums gepland.

Na een Yin sessie waarin we diepliggend bindweefsel strekken is het heerlijk om daarna in complete en totale overgave ons lichaam en geest te ontspannen met Yoga Nidra ( Yoga “slaap”). Je hoeft alleen maar de stem van je docente te volgen, terwijl jij in het comfort van dekens en yogakussens je lichaam helemaal kan laten ontspannen. Na deze gecombineerde sessie van Yin en Yoga Nidra is er een gevoel van tevredenheid en rust. 

Yoga Nidra is het trainen van je geest en betekent slapen maar wel met bewustzijn. Het is een gemoedstoestand tussen wakker zijn en dromen. Als je Yoga Nidra beoefend open je de diepere fases van je geest. Op dat moment is je intellectuele geest werkzaam en als je je dan kan ontspannen zal het onbewuste niveau van je geest zich openen. Als je vaak Yoga Nidra doet, kan jou natuurlijke geest zich veranderen, ziektes kunnen zich zelf herstellen. De onbewuste niveaus van de geest zijn de meest krachtige krachten in de mens.


Workshop Pilates in de pauze*

Het was een succes om te geven en voor de deelnemers om te ontvangen.

Je neemt een lunch pauze en koffiepauze en wanneer gun je jezelf een adempauze? Kom het ervaren en geef jezelf de adem en Pilates Pauze tergelijkertijd.

Tijdens een Pilates training verbeter je lichaamshouding en je lichaamsbewustijn. Lang zitten of staan tijdens je werkzaamheden in een bepaalde houding is vermoeid voor het lichaam, bewegen tussendoor geeft weer energie. Je bouwt weer kracht op en flexibiliteit, stress en vermoeidheid en veel voorkomende nek-, schouder- en rugklachten verminderen of verdwijnen. Je ziekteverzuim neemt af risico's op een burn-out verminderen, omdat je tussen je werkzaamheden door beweegt en jezelf een heerlijke adempauze geeft. De adembeweging is bij ons de rode draad in alle lessen. Een Pilates training is het prima te doen in de pauze, omdat je niet heel erg gaat zweten. Trek wel makkelijk zittende kleiding aan.

“Na 10 sessies zul je het verschil voelen, na 20 het verschil zien en na 30 zul je een nieuw lichaam hebben “ Joseph Pilates (1883-1967).

*In de Pauze komen trainen met je medewerkers of met je collega’s? Voor bedrijven heeft de Pilatesstudio Body & Mind een speciale aanbieding. Informeer naar de mogelijkheden via info@pilatesstudio-bodyandmind.nl.


De voetentraining van 18 november

De voetentraining van 18 november van Cocky Hoogeveen en Yonne Bontekoning van Voetentraining.nl was een succes. We hebben veel geleerd en zijn geïnspireerd door deze 2 professionals : mobiliteit, coördinatie, spierkracht & evenwicht.

Zelf heb ik de voetentraining van de Hallux Valgus van hun aangeschaft die bestaat uit 12 modules. Wil je ook je scheve grote teen trainen en er minder last van ondervinden? Laat het me dan weten in het nieuwe jaar zouden we dan samen of met een groepje module 1,4,7 en 12 gezamenlijke kunnen doen als stimulans en als meet moment. 
Via mij kun je dit programma ook aanschaffen klik hier dan kom je op mijn contactpagina

Je voeten zijn de basis je Romeinse bruggetjes, zorg goed voor ze. Als hierin een disbalans is werkt dit door in de algehele conditie van het lichaam.


Side kick kneeling

Een oefening om je stabiele kern te versterken, je balans te trainen en je onderrug en benen sterk te maken. Je focust ook op het stabiliseren van je schouders en je werkt met je beenspieren, schuine buikspieren, diepe rugspieren en bilspieren en als je je knie buigt terwijl je been hoog blijft parallel aan de mat dan doet de bekkenstabilisator – de psoas - ook mee.

1. Lijn je lichaam goed uit terwijl je tegen de zijkant van de stability bal actief aan leunt, lift je been omhoog (zoals op de afbeelding)
2. Je been is uitgestrekt en evenwijdig met je romp. Je voet is gepoint vanuit je hielbeen en vormt een rechte lijn met je knie.
3. Laat je been zakken en tik met je grote teen net de grond aan en lift je been weer op.
4. Adem in flex je voet en kick je been naar voren. Adem uit point je voet en kick je been 15 graden naar achter. Hou je romp stil en je schouder gestabiliseerd alsof je tussen 2 muurtjes in ligt.
5. Na 4 herhalingen kan je been al zwaar gaan aanvoelen denk dan aan iets lichts: bijv. zo licht als een veertje en maak nog 4 herhalingen.

Visualisatie: Op je bovenste schouder ligt een veertje die blijft liggen terwijl je met je de been de beweging maakt. De puntjes van je schouderbladen hebben een V- verbinding met je stuit. Je stuit is licht gekanteld is naar voren.

Variatie: 1. en 2.en 3. zoals hierboven beschreven 4. Buig je been vanuit je knie naar voren en strek je been weer doe dit 8 x ook hier blijft je romp stil het scharnierpunt is je lies en je knie. 5. Zoals hierboven beschreven.Achter aanzicht van de diep liggende heup- en bilspieren die je bij deze oefening versterkt.


Visualisaties bij Pilates

Visualisaties zijn mentale voorstellingen die een beroep doen op alle zintuiglijke gewaarwordingen (zien,horen,voelen,ruiken,proeven) om een gewenst lichamelijke ervaring op te roepen.

D.m.v. visualisatie kunnen we ons onderbewustzijn beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen: visualiseer dat je een stukje chocola in je mond hebt. Zuig zorgvuldig op dit stukje en proef en ruik de zoete smaak. Voel de sensatie van de chocolade in je mond. Terwijl ik dit schrijf begint mijn mond vol te lopen met water. De visualisatie heeft direct effect op het lichaam!

Bij de Pilates helpen visualisaties de essentie van de oefeningen te begrijpen. Een bepaalde gedachte wordt gevoel en lijdt uiteindelijk tot motorisch gedrag. De voorstelling die we in gedachte oproepen staan in directe verbinding met ons lichaamsgevoel, hebben invloed op fysiologische processen zoals bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur, die in het algemeen als onwillekeurig worden beschouwd en hebben een bepaald motorisch gedrag ten gevolg.

Bij een pilates oefening zoals de: Shoulder Bridge is het doel het bekken horizontaal te houden terwijl hoofd en schouders helemaal stil liggen. De visualisatie “Je bovenbenen zijn 2 boeien die horizontaal liggen ten opzichte van de zeespiegel ze bewegen mee bij eb en vloed” zal een bepaald lichaamsgevoel en een motorisch gedrag oproepen dat ervoor zorgt dat de romp op de gewenste manier zal worden gestabiliseerd.

Bij de pilates proberen we creatief met visualisaties om te gaan, omdat niet iedereen visualiseert op dezelfde manier. Sommige mensen zijn meer visueel ingesteld andere weer meer kinetische (voelend) of anatomische gericht. De visualisatie “Je been is een vishengel en je voet de vis” zal er voor zorgen dat je de meest diepst liggende spiergroep in de buik - de PSOAS – gebruikt als je de beweging inzet om je voet op te tillen van de grond. Als je dan ook nog weet waar de spier zich bevind in je lichaam en als je weet dat je hem aan moet spannen bij deze beweging dan kan dat nog meer helpen om je voet met wat weerstand (omdat de je een vis aan je hengel hebt) op te tillen van de grond. Zo train je de juiste spiergroep.Bron: Eric Franklin Dynamic Alignment


Oude blogs: Aandachtig zijn - Stability Balls - M.E.L.T. Methode -
5-jarig bestaan - Voel - Observeren